Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A MACIRT megalakulásának története

A 1990-es évek elején a négy radiológiai klinikát és néhány megyei kórházat követően egyre több radiológiai osztályon kezdett megjelenni az angiográfia és ezzel együtt az intervenciós radiológia is.

Mivel az intervenciós radiológia egy olyan minimálisan invazív terápia, ami elválaszthatatlan a képalkotó módszerektől és azok magas szintű művelésétől, mindenképpen szükséges volt, hogy az a radiológus szakemberek kezében maradjon.

Az 1990-es évek közepén már egyre konkrétabban merült fel az igény, hogy legyen egy olyan szakmai egyesülés, ami képes összefogni az intervenciós radiológiával foglalkozó szakembereket. Több érv szólt amellett, hogy legyen a Magyar Radiológusok Társaságának egy Intervenciós Radiológiai Szekciója, ugyanakkor felmerült az is, hogy legyen egy önálló tudományos társaság, amely összefogja az intervenciós radiológiát művelő, nem csak radiológus, hanem érsebész, sebész, belgyógyász, kardiológus szakembereket is. Legyen a kezdeményezés a radiológusoké, akkor a képzés, a szakmai követelmények, a protokollok kidolgozása is a kezükben marad.

A döntő lökést Sos Tamás New Yorkban élő intervenciós radiológus professzor ösztönző beszéde adta, mely 1998-ban a XIII. Soproni Ultrahang Napokon a szakmapolitikai szekcióban hangzott el, miszerint nem szabad késlekedni, mindegy, hogy társaság vagy szekció lesz, de azt sürgősen meg kell alakítani.

Így már ezen a rendezvényen ki lehetett tölteni egy szándéknyilatkozatot azoknak, akik be szeretnének lépni az Intervenciós Radiológiai Szekcióba. Ugyanakkor egyre többen kardoskodtak az önálló társaság megalakítása mellett.

1998. október 27-én a POTE Radiológiai Klinikáján egy hideg, szeles, kifejezetten barátságtalan időben egy 30 tagú baráti társaság gyűlt össze és Horváth László professzor vezetésével a Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe (CIRSE) mintájára megalakult a Magyar Cardiológiai és Intervenciós Radiológiai Társaság (MACIRT).Ezt azonnal viccesen Maci Rt-nek kereszteltük el.

Alapító tagok:

Dr. Bánsághi Zoltán Budapest
Dr. Barabás György Veszprém
Dr. Bartek Péter Győr
Dr. Battyány István Pécs
Dr. Beéry Iván Veszprém
Dr. Engloner László Budapest
Dr. Fazekas Péter Eger
Dr. Hadjiev Janaki Pécs
Dr. Harmat Zoltán Pécs
Dr. Hegedűs Krisztina Pécs
Dr. Horváth Gyula Kaposvár
Dr. Horváth László Pécs
Dr. Horváth László Kaposvár
Dr. Hüttl Kálmán Budapest
Dr. Király István Szombathely
Dr. Morvay Zita Szeged
Dr. Nagy Endre Szeged
Dr. Nagy Gyöngyi Zalaegerszeg
Dr. Palkó András Szeged
Dr. Péter Mózes Debrecen
Dr. Pohárnok László Győr
Dr. Rostás Tamás Pécs
Dr. Somogyi Rita Zalaegerszeg
Dr. Szalai Gábor Pécs
Dr. Szatmári Ferenc Győr
Dr. Szikora István Budapest
Dr. Than Zoltán Székesfehérvár
Dr. Varga Gyula Pécs
Dr. Weninger Csaba Pécs

Pécs, 1998. október 27.
szerző: Dr. Nagy Endre